nieuws

Zoete bataat / Aardappel

Nederlands geteelde bio bataat.

Zoete bataat
De zoete bataat is een knolgewas in de vorm van een dikke wortel. De kleur van deze vrucht varieert van geel tot oranje paars en zelfs rood, terwijl de vorm varieert van rond tot langwerpig. De bataat is het gehele jaar verkrijgbaar en voelt zich het beste thuis op een koele, donkere plaats.

Men noemt dit vaak een zoete aardappel, maar in werkelijkheid is de bataat niet eens familie van de aardappel. Het is verwarrend omdat het lijkt op een normale aardappel.

De zoete bataat komt oorspronkelijk uit Mexico maar wordt momenteel volop gekweekt over de hele wereld. De bataat wordt o.a. geteeld in China, Egypte, Amerika, Honduras en de Filipijnen. Maar tegenwoordig wordt er ook geëxperimenteerd met de teelt van de zoete aardappel in Nederland.
Tot voor kort kende vrijwel niemand in Nederland deze bataat. Terwijl in Amerika en de Surinaamse keuken de bataat al langer erg populair is.

Paarse zoete bataat/aardappel
De vraag naar paarse zoete aardappel is in verhouding met zijn broer de oranje klein.
Deze variant wordt voornamelijk gebruikt als garnering of presentatie.
Tegenwoordig wordt ook deze paarse bataat steeds populairder in gerechten.

Markt
De markt voor zoete aardappelen groeit enorm.

Een aantal jaar terug was Israël een van de grootste leveranciers van zoete aardappelen aan Europa. Het land exporteerde ongeveer 20.000 ton per jaar, tegenwoordig is dat cijfer gedaald tot ongeveer 6.500 ton

De grootste belemmering van de import uit Israël is de relatief lage kwaliteit van de zoete aardappelen. Naarmate de markt voor de zoete bataat is gaan groeien is ook de vraag naar goede kwaliteit gestegen.

Tegenwoordig komen de meeste zoete aardappelen uit Egypte, omdat deze relatief goedkoop zijn. Verder wordt dit product geïmporteerd uit Honduras, Guatemala, Spanje en Amerika.

Voor prijzen/beschikbaarheid kunt u ons altijd bereiken @ peterbos@bio-port.nl