nieuws

Superfood

Superfood – zo wordt boerenkool door velen gezien en aangeprezen

Kenden we boerenkool vroeger vooral van de stamppot, tegenwoordig wordt boerenkool als superfood aangeprezen in wat meer exotische recepten. In het Engelse blad ‘Good Food’ vinden we bijvoorbeeld pasta met boerenkool, chilli en mascarpone en ook het recept voor een boerenkool en geitenkaas frittata (www.bbcgoodfood.com/recipes). Ook wordt boerenkool als alternatief voor basilicum aanbevolen in Italiaanse saus.

Deze belangstelling voor boerenkool heeft te maken met het hoge vitamine en ijzer gehalte van boerenkool. ‘Van alle super gezonde bladgewassen is boerenkool de koning!’ Zo wordt boerenkool aangeprezen op een website die informeert over de voedingswaarden van producten (http://authoritynutrition.com/).

Boerenkool wordt ook vaak gebruikt in de blender (of in de nieuwste versie daarvan de ‘Magic Bullet’) samen met andere ingrediënten om er sapjes van de maken.

Deze toegenomen belangstelling heeft er de afgelopen weken toe geleid dat er flink wat biologische boerenkool van Nederlandse telers naar afnemers in Scandinavië is gegaan. Wij hebben vanaf begin december wekelijks biologische boerenkool aan een verpakker voor supermarkten in Denemarken geleverd. Die had zelf productie bij telers in Denemarken gepland maar dat was niet genoeg om aan de toegenomen vraag te voldoen.

De boerenkool is afkomstig van vier verschillende teeltbedrijven: Reinder de Jong, In de Wind, Vollenberg en Bio Brothers.

De vraag vanuit Denemarken kwam wel gelegen omdat er vanuit de Nederlandse groothandel nog weinig vraag is naar boerenkool – waarschijnlijk vanwege het extreem warme weer voor de tijd van het jaar.

boerenkool 1

Organic kale

Organic kale

boerenkool in bakken