nieuws

Import seizoen bio producten komt op gang

De koelcellen met producten van de oogst 2014 zijn op een enkele uitzondering na praktisch leeg. 

Opvallend dit jaar is hoe veel biologisch geteelde vollegrondsproducten uit Nederland vrij vroeg niet meer verkrijgbaar waren. Het lijkt meer dan andere jaren het geval. Knolselderij, rode uien, aardappelen en rode kool in de kg maat waren in een vrij vroeg stadium niet meer op de vrije markt te koop. Alleen voor die afnemers die gecontracteerd hadden was er nog beschikbaar.

Voor de peen is er import in de plaats gekomen. Wij konden net op tijd beschikken over biologische peen geïmporteerd uit Israël en kleinere hoeveelheden uit Italië. Er is vanuit Italië en Spanje anders dan andere jaren nog weinig aanbod en de prijzen zijn hoog (1,- euro+ geleverd in Nederland).

De import van biologische rode bieten is ook gestart.

Grote uitzondering op dit verhaal zijn de Nederlandse gele uien. Een aantal weken geleden werd er zo weinig handel gedaan dat de notering op de beurs verviel. Er leek nauwelijks voldoende aanbod te zijn. Opmerkelijk is dat de afgelopen twee weken blijkt dat er nog heel veel bio uien in de bewaring aanwezig zijn. De vraag is of deze nog allemaal een weg zullen vinden. Het lijkt er op dat telers hun hand overspeeld hebben door prijzen hoog te houden. Veel Duitse supermarkten zijn al over naar bio gele uien uit Egypte en die gaan niet weer over op Nederlands product.

Biologische rode uien uit Egypte zijn over een week of drie beschikbaar per boot. Ze zijn er nu al wel voor diegene die bereid zijn gevlogen product in het biologisch assortiment op te nemen.

In Nederland zijn de voorbereidingen van het nieuwe seizoen in volle gang. Hieronder een foto van ruggen die gemaakt worden voor de pootaardappelen in de Noord-Oost Polder.

Making ridges for seed potatoes

Making ridges for seed potatoes